Press "Enter" to skip to content

Do czego można wykorzystać olej kokosowy?

Do produkcji oleju kokosowego wykorzystywany jest miąższ orzecha kokosowego. Olej kokosowy dostępny jest także w Polsce. Jest prawdziwym hitem kulinarnym i kosmetycznym. Jaki olej kokosowy kupić, aby w pełni wykorzystać jego właściwości?

Tylko tłoczony na zimno 

Wśród olejów otrzymywanych z miąższu orzecha kokosowego można wyróżnić rafinowane i nierafinowane. Zdecydowanie bardziej zdrowy jest olej kokosowy nierafinowany. Proces jego tłoczenia odbywa się tradycyjną metodą na zimno, trwa bardzo długo. Ale dzięki temu olej kokosowy extra Virgin zawiera mnóstwo cennych składników. Kupując olej kokosowy większość klientów kieruje się jego ceną; koniecznie jednak należy jeszcze sprawdzić metodę tłoczenia i pochodzenie kokosa. W sklepach dostępny jest olej kokosowy bio. Szukając zdrowego, pełnego cennych składników produktu, należy zwrócić uwagę właśnie na olej kokosowy bio. Olej kokosowy bio pozyskiwany jest z kokosa pochodzącego z ekologicznych plantacji. 

Właściwości oleju kokosowego 

Olej kokosowy extra Virgin jest nierafinowany, nie można używać go do smażenia. Olej kokosowy extra Virgin zawiera dużą ilość kwasu laurynowego. Olej kokosowy Virgin sprawdza się nie tylko w kuchni. Olej kokosowy Virgin można wykorzystać do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i trądzikowej. Olej kokosowy extra Virgin może być używany również do pielęgnacji włosów. 

Dobrej jakości olej kokosowy może być używany w kuchni oraz jako kosmetyk. Jeśli kogoś zainteresował ten temat, zachęcamy do przeczytania także innego tekstu o oleju kokosowym.

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *