Olej kokosowy to prawdziwy hit ostatnich kilku lat. Coraz więcej osób używa go do przygotowywania potraw oraz do pielęgnacji urody.
Właściwości oleju kokosowego
W Polsce olej kokosowy pojawiły się w polskich sklepach stosunkowo niedawno. Na całym świecie – także w państwach, w których stosowany jest od dawna – wokół oleju kokosowego toczy się wiele dyskusji. Nie brakuje opinii negatywnych; zdaniem wielu osób olej kokosowy zawiera zbyt dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego jest szkodliwy dla zdrowia. Osoby, które chcą go stosować powinny stawiać na olej kokosowy nierafinowany. W składzie tego oleju są średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe; nie są one szkodliwe dla zdrowia. W składzie dobrego oleju kokosowego znajduje się tylko jeden składnik: olej, który został uzyskany z miąższu kokosa. Olej kokosowy nierafinowany ma dużo wartości odżywczych. Jego zapach jest identyczny z zapachem kokosa. W kuchni olej kokosowy nierafinowany może być używany tylko do sałatek, do przygotowania ciast i deserów. Z uwagi na niską temperaturę dymienia nie nadaje się do smażenia. Można podgrzewać go do temperatury 25-26°C, aby zmienić konsystencję ze stałej na płynną.
Jak otrzymuje się olej kokosowy?
Wśród olejów kokosowych wyróżnia się nie tylko olej nierafinowany, ale także rafinowany. Do produkcji obu używany jest miąższ koksa, ale olej nierafinowany otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno. Zawiera więc znacznie więcej składników odżywczych niż rafinowany, jest więc bardziej zdrowy. Jego cena jest jednak zdecydowanie wyższa.